Erdal Uygur: Ayakkabı Tamirciliği Zor Günler Geçiriyor
3 mins read

Erdal Uygur: Ayakkabı Tamirciliği Zor Günler Geçiriyor

Ardahan Ayakkabı Tamircisi Erdal Uygur: “Artan Maliyetler İşlerimi Zorlaştırıyor”

Haber: Özkan Karakaya

(ARDAHAN) – Ardahan’da 25 yıldan uzun süredir ayakkabı tamiri işiyle uğraşan Erdal Uygur, artan maliyetler yüzünden işlerinin iyi gitmediğini ifade etti. Uygur, “Masraflarımı karşılayamıyorum, çoğu zaman aylık gelirim asgari ücret seviyesinde olmuyor. Kendi gayretimle çalışıyorum fakat nadiren asgari ücreti yakalıyorum.” şeklinde konuştu.

Ardahan’da 30 yıldan fazla süredir esnaflık yapan Erdal Uygur, yükselen maliyetler nedeniyle ayakkabı tamirciliği sektöründe yeterli kar elde edemediğini belirtirken bir yandan da çırak bulma sorunu yaşadığını dile getirdi. Uygur, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Yaklaşık olarak 25 yılımı ayakkabı tamirciliğiyle geçirdim. Mesleğimi severek icra ediyorum. Burada ayakkabı tamiratı yapıyorum. Tamir işinden büyük gelir elde etmek pek mümkün değil. Tasarrufa önem veren kişiler ayakkabılarını tamir ettirmeye getiriyorlar. Tasarruf tutkusu olan insanların hayatlarının her alanında tamiratla ilgilendiklerini düşünüyorum. İnsanların tasarruf alışkanlıkları varsa, ekonomik durumları zengin ya da fakir olsa bile tamirat hizmetinden faydalanıyorlar. Fakat tasarruf kültürü olmayan insanların tamirata ilgisi pek olmuyor.”

Çırak bulamadığını dile getiren Uygur, “Çıraklık belgem var. Belge sahibiyim fakat çırak bulmak konusunda zorlanıyorum. Gençler genellikle masa başı işler tercih ediyor. İşçi olarak çalışmak gençlerin hoşuna gitmiyor. Bu yüzden ciddi sorunlar yaşıyorum. Bu konuda daha fazla teşvik edici yasaların oluşturulması faydalı olacaktır.” şeklinde konuştu.

“Uğraştığımız her şey kimyasal ve zehirli, emeklilik yaşımız düşürülmeli”

Erdal Uygur, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Mesleğimiz ağır bir meslek. Örneğin polislik mesleği için emeklilik kriterleri bulunuyor, bizim mesleğimizde de benzer bir düzen olmalı, çünkü uğraştığımız her şey kimyasal ve zehirli. Emeklilik yaş sınırımızın düşürülmesi gerekiyor. Devletin bu konuda koruyucu önlemler alması gerekmektedir. Çok fazla kar etmiyoruz. Bazıları ‘siz ayak tamirciliğiyle iyi para kazanırsınız, insanlar yeni ayakkabı alamaz sizi tercih eder’ şeklinde yaklaşıyorlar. Bu yanıltıcı bir görüş, çünkü ben gelirimi günlük olarak kaydediyorum. Masraflarımı karşılamakta zorlanıyorum, çoğu zaman aylık kazancım asgari ücret düzeyinde olmuyor. Kendim de büyük çaba sarf ediyorum. Asgari ücreti yakalamak nadir bir durum. Kazancım pek yeterli değil fakat bu bir meslek, bir zanaat, eskiyi onarmak ve yeniden yapmak insanı mutlu eder. Birkaç yıl daha bu mesleği sürdürmeyi düşünüyorum, umarım bir genç bulup yetiştirerek mesleğimi devam ettirebilirim. Aksi takdirde dükkanı kapatmak zorunda kalacağım.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir